2011. június 10., péntek

eltevs

a paprikat egy egy ládába hintsünk 2-3 ujjnyi száraz, tiszta homokot, rakjunk rá egy sor hibátlan, ütődésmentes, húsos zöldpaprikát úgy, hogy a paprikák ne érjenek egymáshoz. Hintsük be ismét vastagon homokkal és tegyünk rá újból paprikát, majd fedjük be homokkal. Ügyeljünk arra, hogy a homok teljesen száraz legyen, mert különben a paprika elrothad alatta. A gondosan eltett paprika ilyen módon tavaszig is eltartható. A zöldségféléket is legjobban, a pincében, száraz homokban tarthatjuk el. A sárgarépa- és petrezselyemgyökeret, zellergumót, karalábét letisztítjuk úgy, hogy csak 2-3 kis levélkét hagyunk rajta, azután a száraz homokra rétegenként lerakjuk, és a tetejére is homokot szórunk. A karfiol belső leveleit a rózsákra ráhajtjuk, a külsőket összefogjuk és összekötözzük. A gyökeres részével homokba állítjuk. A káposztát, kelkáposztát külső, hibás leveleitől megtisztítjuk és tiszta deszkalapra, polcra rakjuk. Kamrában is tarthatjuk, de ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, zsákdarabokkal, ponyvával vagy pokróccal takarjuk le, nehogy megfagyjon. A vöröshagymát szellős kosárban, lehetőleg felakasztva, a fokhagymát pedig szárát összefonva, füzérben akasszuk fel száraz, hűvös, de fagymentes helyre. A konyhadíszként felakasztott hagymafüzér bár igen dekoratív, de hamar tönkremegy, a hagymák és fokhagymagerezdek kiszáradnak, vagy megromlanak. A burgonyát ládában vagy zsákban, fagymentes pincében tarthatjuk el a legjobban. A láda vagy zsák alá tegyünk keresztbe néhány lécet, hogy alulról is szellőzhessen, és időnként válogassuk át, a csírákat szedjük le, a hibás gumókat pedig dobjuk el, nehogy a többit is megfertőzze.
A burgonyát ládában vagy zsákban, fagymentes pincében tarthatjuk el a legjobban. A láda vagy zsák alá tegyünk keresztbe néhány lécet, hogy alulról is szellőzhessen, és időnként válogassuk át, a csírákat szedjük le, a hibás gumókat pedig dobjuk el, nehogy a többit is megfertőzze. A tökfélék valamennyi fajtáját tartósítószer nélkül is sokáig eltarthatjuk, ha a hibátlan héjú, ütődésmentes darabok szárát éles késsel rövidre vágjuk, és a vágási felületet forró viasszal vonjuk be. A legegyszerűbb, ha gyertyát csepegtetünk rá. Jól védi a tököt a megromlás ellen, ha a tököt híg mészoldattal bemeszeljük. A sötétzöld, csíkos héjú ún. istengyalulta tök vastag héja következtében a legtovább - hónapokig - eltartható megfelelő hűvös helyen, pincében, stb.A cékla homokban elrakva, kora tavaszig tárolható Ha a télire eltett - akasztott -szőlő már fonnyadni kezd, úgy rakjunk annyi fürtöt egy szitára vagy nagyobb szűrőre, amennyire szükségünk lesz. Ezt állítsuk egy fazék, forró vízre (de nem a vízbe) és fedjük be konyharuhával. A gőztől a szőlő szépen felfrissül. Tálalás előtt a fürtöket mártsuk hideg vízbe, majd a vizet jól csurgassuk le. Finom csemege a frissdió. Ezt nemcsak kora ősszel fogyaszthatjuk, hanem még télen is a következőképpen: szép nagy diókat tegyünk tálba, öntsünk rá hideg vizet, és hagyjuk benne 24 óra hosszat állni. Ekkor a vizet öntsük le róla, a diókat töröljük meg, törjük fel, és a külső kemény héjától megtisztítva belső, vékony héja is könnyen lejön, bele pedig friss, üde fehér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése